knjizara.com
300 ratnika
bitka kod Termopila

Andrea Fredijani (autor)

300 ratnika
rasprodato

Godine 480. pre nove ere Spartanci predvođeni Leonidom i njihovi saveznici branili su helensku slobodu od najezde Kserksovih trupa kod Termopila, i ta bitka ušla je u istoriju kao neprolazni primer herojstva. Prema drevnim hronikama, bitku je preživeo samo jedan od tri stotine ratnika. Aristodem se povukao iz bitke posle ranjavanje, trpeći prezir sugrađana sve dok nije okajao svoj navodni kukavičluk. Ovaj neodoljiv i uzbudljiv istorijski roman pripoveda o Aristodemu koji se, iako nepoverljim i lišen iluzija, pridružio Leonidu sa svojim daleko više motivisanim prijateljima. Aristode

m je netrpeljiv prema neumoljivom spartanskom uređenju, koje je optuživao da ne stvara ljude već obično oruđe za dostizanje slave grada-drzave; on prezire Leonida iako je kralj blagonaklon prema njemu i poverava mu najosetljivije zadatke sve do očekivanog surovog sukoba sa Persijancima. Premda je kraljev idejni protivnik, Aristodem se valjano bori, ali ipak odličuje da izbegne tragičan kraj. Kad otkrije pozadinu vojnog pohoda, Aristodem i sam shvata žrtvovanje svojih saboraca kao herojski čin.
Roman 300 ratnika pripoveda s dosad nepoznatog stanovišta priču o ovoj epskoj bici, otkrivajući strasti i spletke, sirovo nasilje i hrabre poduhvate mitskih tri stotine ratnika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mladinska knjiga; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 396 str.; 978-86-7928-284-2;