knjizara.com
1984.
Hiljadu devetsto osamdeset četvrta

Džordž Orvel (autor)

1984.
1199 din
U korpu

Oduvek se smenjivao šugavi rat za ratom, a zna se da su sve vesti ionako lažne.
Među uticajnim romanima 20. veka 1984 nesumnjivo predstavlja jedno od retkih književnih dela koje sve više uznemirava što se njegova proročka futuristička vizija više ostvaruje.
Roman nam nudi Orvelovo košmarno shvatanje totalitarnog, birokratskog sveta, zastrašujuću koncepciju budućnosti u kojoj su isvi ljudi robovi tiranskog režima, i priču jednog čoveka koji u njemu pokušava da pronađe sebe.
Orvelovo majstorstvo ogleda se u zlokobnom predviđanju modernog života - sveprisutnost televizije, iskrivljavanje jezika - i sposobnosti da stvori izrazito temeljnu verziju pakla. Zato je ovo i dalje

veliki moderan klasik „negativne utopije" zapanjujuće originalan i strašan roman čiji je izmaštan svet zapravo potpuno uverljiv, od prve rečenice do poslednje četiri reči.
Ne može se poreći da roman i te kako uspeva da zadrži pažnju čitavih generacija, niti se mogu poreći prikladnost, snaga i trajnost njegovih opomena - poput zaveštanja koje, kako se čini, s prolaskom vremena postaje samo sve značajnije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2023; Tvrd povez; latinica; 14,5; 304 str.; 978-86-10-04611-3;