knjizara.com
Svet: Porodična istorija

Sajmon Sibag Montefjore (autor)

Svet: Porodična istorija
4249 din
Stara cena: 4999 din
U korpu

Majstor pripovedanja i autor međunarodnih bestselera donosi nam priču o ljudskom rodu od preistorije do danas ispričanu kroz ono što je zajedničko čitavom čovečanstvu: kroz porodice.
Polazimo od otisaka stopala porodice koja je koračala obalom pre 950.000 godina, a odatle nas Montefjore dalje vodi na uzbudljivo epsko putovanje kroz porodice koje su oblikovale naš svet: Cezari, Medičiji i Zului, osmanska i mogulska loza, Bonaparte, Habsburzi i Inke, Rokfeleri i Krupovi, porodice Čerčila, Kenedija, Kastra, Nehrua, Pahlavija i Kenijate, Saudijci, Kimovi i Asadi.
Bogat spisak likova stvara živo srce istorije. Neki su bili

čuvene – ili zloglasne – vođe, od Aleksandra Velikog, Atile, Manse Muse, Ivana Groznog i Džingis-kana do Hitlera, Margaret Tačer, Obame i Putina. Drugi su bili stvaraoci, od Sokrata, Mikelanđela i Šekspira do Njutna, Mocarta, Balzaka, Frojda i Bouvija.
Neki su manje poznati: Hungvu, prosjak i kasnije osnivač dinastije Ming; Kamehameha, osvajač Havaja; Zenobija, carica koja je prkosila Rimu; Anri, kralj Haitija; Gospođa Murasaki, prva žena romanopisac; Sajida el Hura, marokanska kraljica pirata. Ovde se ne nalaze samo kraljevi i kraljice, nego i proroci, varalice, glumci, gangsteri, umetnici, naučnici, lekari, magnati, ljubavnici, žene, muževi i deca.
Ovo je istorija sveta ogromnih razmera; obuhvata vekove, kontinente i kulture, i povezuje ih ratom, seobama, bolestima, verom, medicinom i tehnologijom s ljudima u središtu drame čovečanstva. Očaravajuća kao roman, ova knjiga na nezapamćeni način dočarava ljudski rod i sve njegove radosti i tuge, ljubavi, izume i surovosti, jednom jedinom pripovesti koja će zauvek pomeriti granice onoga što istorija može da ostvari.

„Snažno ostvarenje. Izuzetno ambiciozno, puno znanja i iznenađenja.“
– Piter Frankopan

„Usredsređujući se na porodicu, Montefjore donosi intimnost koje obično nema u istorijama sveta. Ova knjiga ima ličnost i dušu. Neizrecivo zanimljivo.“
– Times, History Book of the Year

„U ovom delu neverovatnog obima i bezgraničnog znanja Montefjore prepliće priče o slugama, dvoranima, vladarima, pionirima, propovednicima i filozofima koji su stvarali istoriju. Blistavo.“
– Henri Kisindžer

„Knjiga za ljude koji žele da čitaju o ljudima. Smela multikulturna istorija koja ne povlađuje nijednom gledištu, geografskom, kulturnom ili etničkom. Izvanredno!“
– The Wall Street Journal

„Majstorski prikaz ljudske istorije koji vrvi od života.“
– Kirkus Reviews

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Laguna; 2023; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 1340 str.; 978-86-521-4992-6;