knjizara.com
Zora svega - nova istorija čovečanstva

Dejvid Grejber, Dejvid Vengrou (autor)

Zora svega - nova istorija čovečanstva
2090 din
U korpu

Knjiga Zora svega: Nova istorija čovečanstva predstavlja dramatično i novo razumevanje ljudske istorije, koje dovodi u pitanje naše osnovne pretpostavke o ljudskoj evoluciji – od razvoja poljoprivrede i gradova do porekla države, demokratije i nejednakosti – i otkriva nove mogućnosti za ljudsku emancipaciju.

Generacijama su naši preci bili prikazivani kao primitivni, detinjasti i ratoborni. Civilizacija se, kako nam je rečeno, može dostići ili žrtvovanjem navedenih prvobitnih sloboda, ili pak kroćenjem našeg nižeg instinkta. Dejvid Grejber i

Dejvid Vengrou pokazuju na koji su se način ovakve teorije prvi put pojavile u XVIII veku kao konzervativna reakcija na snažne kritike evropskog društva. Ponovno razmatranje ovog susreta ima zapanjujuće implikacije na naše današnje shvatanje ljudske istorije, uključujući poreklo poljoprivrede, imovine, gradova, demokratije, ropstva i same civilizacije. Oslanjajući se na revolucionarna arheološka i antropološka istraživanja, autori pokazuju kako istorija postaje daleko zanimljivije mesto onda kada naučimo da se oslobodimo konceptualnih okova. Ako ljudi nisu proveli 95 odsto svoje evolucione prošlosti u malim grupama lovaca-sakupljača, šta su radili sve vreme? Ako poljoprivreda i gradovi nisu podrazumevali poniranje u hijerarhiju i dominaciju, do kakvog su društvenog i ekonomskog uređenja onda doveli? Odgovori na ova pitanja često su neočekivani, te nagoveštavaju mogućnost da je tok ljudske istorije možda u manjoj meri urezan u kamenu, a da u većoj meri predstavlja put razigranih izgleda i nade. Ova knjiga suštinski transformiše naše razumevanje ljudske prošlosti, i nudi put ka zamišljanju novih oblika slobode i novih načina organizovanja društva. Ovo je monumentalno delo nemerljivog intelektualnog dometa, inspirisano radoznalošću, moralnom vizijom i verom u moć akcije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Civilizacija , Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2024; Broširani povez; latinica; 24 cm; 591 str.; 978-86-10-05121-6;