knjizara.com
Srbija, Evropa, svet
analize i komentari

Zoran Milivojević (autor)

Srbija, Evropa, svet
rasprodato

Tekstovi Zorana Milivojevića odišu prijemčivošću, sažetošću, zasnovani su na pomnom odabiru činjenica, rukovođenim samo nužnošću za argumentovanjem obrađivane teme, a ne samoljubivim prosipanjem znanja. Protkani su i jednim prividnim protivrečjem; pisani su bestrasno, ali srčano i, usuđujem se da upotrebim reč koja je od zloupotrebe izgubila značenje i značaj, rodoljubivo. Njihova konstrukcija nije prožeta stranačkom, koterijskom ni koketerijskom armaturom. Oni su iznad i izvan stranačke svakodnevnice.
Novine prestaju da budu prevashodno dnevni, efemerni dokument i postaju tumači prošlosti, predočitelji sadašnjosti i vidioci budućnosti. Opravdanost i korisnost tog

podrobnog i dokumentovanog načela, pri tom ekonomičnog i racionalnog, uočljivi su i u dužim izlaganjima na međunarodnim skupovima. Oni su, cenim, obrazac svrsishodnog i celishodnog predstavljanja Srbije u Evropi i u svetu, koji diskretno prosvetiteljski krasi redove koji se nižu u ovoj zbirci.
Povod zbog kojeg se pisac latio pera uvek je aktuelan, varničav i višestruk. Milivojević, pak, takav povod upotrebljava samo kao okvir za ukazivanje na uzroke, često i decenijske prethodnike i izazivače događaja. Oprezno i odmereno, ali nepokolebljivo, on gazi po okamenjenim zbivanjima u potoku prošlosti, tumačeći na primer britansku politiku na Balkanu, poglavito prema Srbiji, ili prati rukavce rusofobije. I same novine, u kojima tekst biva objavljen, počinju da liče na iverje, na trenutne odraze i formalna obeležja koje moćna večita osovina jačeg vrti i rastače dosledno i nezaustavljivo.
Iz Predgovora

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Čigoja; 2016; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 170 str.; 978-86-531-0227-2;