knjizara.com
Srpska kraljevska dolina

Dragan Bosnić (autor)

Srpska kraljevska dolina
1980 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Autor ove izuzetne knjige, Dragan Bosnić, uneo je svoj lični pečat u faktografske činjenice iznete u štivu koje se nalazi pred nama. Gradove, manastire, utvrđenja, crkvišta, reke i planine, koje je opisao, lično je obišao uzduž i popreko i pre nego je seo i napisao knjigu zavirio je u sve tajne Ibarske doline. Time je ova knjiga, osim fakata koje iznosi, ujedno i jedno lično svedočanstvo lepote i jedinstvenosti srpske srednjovekovne istorije, kulture i nasleđa.
Retko koje mesto na svetu, kao što je to Ibarska klisura, može, na tako malom geografskom prostoru, da govori toliko puno o narodu koji je tu živeo, ali i o narodima koji su tuda prolazili.
Ovuda su kor

ačali i Kelti i Rimljani i razni osvajači, od Mongola, Ugara, Krstaša, Osmanlija, ali jedino su se Srbi tu zadržali trajno, prepoznajući u ovom prostoru zemlju suštinski povezanu sa njima, s njihovim bićem.
Dolina Ibra svojom monumentalnošću čini vekovno prožimanje istorije, kulture, tradicije i mešanje velikih događaja u spletu sa mitovima i legendama, gde stvarni istorijski događaji često izgledaju kao bajka, a mitovi i legende, svojom uverljivošću i smislom, liče na realna zbivanja.
Tako da, ukoliko se želi pogledati koren našeg naroda, njegovi izvori, njegova duša, Dolina vekova ili Jorgovana, Dolina srpskih kraljeva ili jednostavno Ibarska dolina, jeste najjezgrovitiji izraz tog pokušaja pošto sobom predstavlja sami koren srpskog duhovnog, kulturnog i državničkog stremljenja.
Goran Vesić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija kulture , Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 20 x 23 cm; 273 str.; 978-86-515-2178-5;