knjizara.com
Kino Lika

Damir Karakaš (autor)

Kino Lika
926 din
Stara cena: 1090 din
U korpu

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi, zbirke priča Eskimi, Pukovnik Beethoven i Kino Lika, i romane Kombetari, Kako sam ušao u Europu, Sjajno mjesto za nesreću, Blue Moon, Sjećanje šume, Proslava, Okretište, i Potop. Dobio je više književnih nagrada za roman Sjećanje šume, za Okretište je dobio nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman 2021, a Iste godine dobio je u Italiji prestižnu književnu nagradu „Premio ITAS del Libro di Montagna“ za roman Sjećanje šume.
Piše pozoriišne komade koji se izvode u Hrvatskoj i inostranstvu. Prevođen je na desetak jezika. Živi u Zagrebu.

Lička trilogija Damira K

arakaša nastala je tokom više od jedne decenije. Kino Lika (2001), Eskimi (2007), i Pukovnik Beethoven (2012) sadržaj su ove fascinantne knjige. Po zbirci priča Kino Lika, snimljen je istoimeni, višestruko nagrađivani film, u režiji Dalibora Matanića.

„Hard core i akcija iz pera ličkog Marqueza. . . Knjiga koja ide do kraja. . . Kamen temeljac za hrvatski seoski undergraund. . . Tma i tmuša neprebolna. . . Upozorenje: držati izvan domašaja djece i malograđana. . . “ (Robert Perišić)

„Zbirka priča Kino Lika Damira Karakaša u vrijeme izlaska bila je drukčija od svega što se u Hrvatskoj pisalo i potresla je književnu scenu poput struje. . . “ (Jurica Pavičić)

„Plemenit divljak velikog srca. Pisac takve ekspresije, da se smrzneš. . . “ (Velimir Visković)

„Ove priče možete obožavati ili mrziti jer vas gotovo fizički bole, no nikako ne možete ostati ravnodušni. . . “ (Jagna Pogačnik)

„U izuzetno dojmljivim slikama jači i od Tarantina. . . “ (Damir Pilić)

„Cvijet među krompirima. . . “ (Dražen Ilinčić)

„Karakaš je jednostavan, reduciran i efikasan. Ma što efikasan – ubojit!. . . “ (Jasen Boko)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: L.O.M.; 2023; Broširani povez; latinica; 21 cm; 243 str.; 978-86-7958-340-6;