knjizara.com
Anđeo nestajanja

Slobodan Šnajder (autor)

Anđeo nestajanja
1980 din
U korpu

Uoči Drugog svetskog rata, u jednu zagrebačku dvokatnicu, koju je podigao jevrejski veletrgovac u Ilici kako bi je iznajmljivao, dolazi da stanuje mlada, lepa i veoma bistra devojka, Anđa Berilo. Bila je bez porekla i statusa, služila je kod gospode. U teškim ratnim vremenima ona će saznati kakav je ko od njenih suseda i poslodavaca – jedni će završiti u logoru, drugi će se pridružiti ustašama, treći će otići na lečenje u sanatorijum.
Anđa će se zaljubiti u mladog komunistu i prigrliti ideale ravnopravnosti i slobode. Njen skromni sobičak postaće utočište jednom posebno važnom ilegalcu i poratnom državniku. Međutim, mladić koga je

zavolela, nakon hapšenja će stradati na Trgu N., a ona će morati da pobegne u partizane. Kada se vratila u oslobođeni Zagreb, ne prihvata privilegije. Pravedna i nepotkupljiva postaje sumnjiva svojim drugovima koji je odvode na Goli otok. Nanesenu nepravdu Anđa Berilo želi da ispravi, ali novo vreme će dotući i nju i kuću u kojoj je živela.
Anđeo nestajanja Slobodana Šnajdera veličanstveni je povesni ep i autorova posveta Zagrebu i njegovim tihim herojima. Sudbina glavne junakinje Anđe Berilo, sudbina je jednoga naroda i grada, priča o onima koji veruju u ideale čak kada se u njih nepovratno razočaraju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Akademska knjiga; 2023; Broširani povez; latinica; 23 cm; 437 str.; 978-86-6263-484-9;