knjizara.com
Firentinski šal

Vesna Radović (autor)

Firentinski šal
rasprodato

Glavna junakinja romana, doktorka Lenka Janković, rođena u porodici starih bokeljskih kapetana, svojom pričom vodi nas kroz vodu i zemlju kojom su Mleci suvereno vladali preko 350 godina.
Na razmeđini često suprostavljenih i sukobljenih svetova, obeleženim osvajanjima, različitim religijama i interesima, smenjuju se junaci romana, oličeni u običnim malim ljudima, njihovim sudbinama i karakterima. Povremeno se čini kao da su ti "slani ljudi" izronili iz samog mora, mirnog lii zahvaćenog nevremenom, svejedno.

Nje

na kratka mladalačka ljubav, prekinuta prvim barikadama i granatama u Sarajevu, nesuđeni slikar i ambasador male zemlje u okruženju, njegova ekselencija Jakov Baruh, pronalazi je nakon višegodišnjeg pokušavanja da sazna šta je sa njom.

Naizgled različite, a tako slične sudbine dvoje sredovečnih intelektualaca, pripadnika dva naroda, Srpkinje Lenke Janković i sefardskog Jevrejina Jakova Baruha, oličene u susretu dve srodne duše, osuđene na stalne seobe, daljine i gubitke, omeđene često malograđanskim okruženjem i nerazumevanjem, gotovo filmski smenjuju se sa slikama bolne prošlosti, vešto zamaskirane današnjice i neizvesne sutrašnjice, preobučene u skupu odoru neoliberalnog kapitalizma.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prosveta - Beograd; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 198 str.; 978-86-07-02122-2;