knjizara.com
Curriculum vitae

Rajko Lukač (autor)

Curriculum vitae
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Kako i naslov romana sugeriše, knjiga oživljava jednu „totalnu“ sliku života tokom druge polovine prošlogi prvih decenija ovog veka. Često prožeta trilerskim potkama i seciranjima pojedinačnih sudbina u sveopštoj slici društva, u doživljaju čitalaca oživljava se gotovo filmska predstava o radu Službe državne bezbednosti, nadziranjima stranih ambasada, kao i o špijuniranju hrvatske emigracije u Štutgartu i albanske u Cirihu devedesetih godina prošlog veka.

Po nagovoru sinova, koji su došli da proslave njegov 70. rođendan, izvesni Rad

omir Raćo Burazor, nekadašnji službenik državne bezbednosti i konzul u penziji, u deset poglavlja koja ujedinjuju pisma sinovima, „atačmente“ i dnevničke stranice, ispisuje svoj „životni krug“.

U toj igri fikcije i biografije, autor izbegava „gole pikanterije“ koje bi se s pravom mogle očekivati u jednom ovakvom narativu, insistirajući na psihološkom i etičkom aspektu. Gledano u celini, to je pitko, poetski nadahnuto štivo, koje na više mesta poprima dramatične i neizvesne zaplete.

Iako ispisana u poetičnim slikama, njegova fikcija tako poprima uverljivost „dokumenta“. Taj poetsko-dokumentarni stil najviše je došao do izražaja u reminiscencijama na detinjstvo i mladost, dok melanholija iz pretposlednjeg poglavlja u kome se opisuju usamljenost i traženje sebe u penzionerskim danima, pleni smirenošću i tihim nepristajanjem na lišavanje životnih radosti.

Čitaocima preostaje da se sami uvere u kojoj je meri uspešna mimikrija fikcionalnih rakursa u fingiranu faktografiju, a i obrnuto, kako je to autor nastojao pišući svoj „sveobuhvatan“ roman-zagrljaj.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2023; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 163 str.; 978-86-6053-383-0;