knjizara.com
Znanjem ka večnosti
trista godina osnovnog školstva u Sremskim Karlovcima

Goran Maravić (autor)

Znanjem ka večnosti
rasprodato

Ovaj naučno-istraživački rad daje celoviti pregled i sliku istorijskih i društvenih prilika u poslednja tri veka na području Sremskih Karlovaca i Karlovačke mitropolije. Na isti način obrađena je kulturno-prosvetna aktivnost koja je Karlovce uzdigla na čelo Srpske duhovnosti i prosvetiteljstva XVIII i XIX veka.Hronološkim redom opisane su škole i školstvo u poslednjih tri stotine godina, što do sada niko na ovaj način nije uradio i obuhvatio.
Posebno je obrađen nastavni kadar koji je bio raznolik i teško se stvarao u teškim vremenima. Učenici osnovnih škola kao i znameniti učenici istih, detaljno su obrađeni. Posebno se to odnosi na XVIII i XIX vek. Velika pažnja posveć

ena je planovima i programima škola koji su izuzetno detaljno obrađeni i pružaju nam sliku tadašnjeg rada i nivoa prenošenja znanja. O udžbenicima i časopisima iz XVIII i XIX veka koji su bili korišteni u praksi i dokolici detaljno je napisano, a svaki od njih je i pojedinačno obrađen.Nadzor nad školama kao važna celina, takođe daje celovitu sliku stanja društva u svakoj od istorijskih celina koje su obrađene, a posebno je naglasak dat na ljude koji su bili začetnici ili doajeni svog vremena.
Knjiga je znalački podeljena u šest istorijskih etapa koje daju sliku jednog vremena i događanja koja su uzrokovala razvojni tok. Prva celina obrađuje period 1690-1774. godine, druga 1774-1867. godine, treća 1867-1918. godine, četvrta 1918-1945. godine, peta 1945-1991. godine i šesta 1991-2010. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sremski Karlovci , Osnovne škole , Školstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Kairos - Sremski Karlovci; 2010; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 384 str.; 978-86-7128-158-4;