knjizara.com
Zločin i kazna

Boris Dežulović (autor)

Zločin i kazna
rasprodato

Nikada niko nije o Srbiji pisao onako dobro kako to čini Boris Dežulović. Njegova dvojaka pozicija Hrvata u emigraciji - jednoj «emigraciji» koja to, realno, nije - obezbeđuje mu višestruko zgodnu, iako beskrajno složenu, pa čak i rizičnu, poziciju spram koje posmatra i opisuje svakodnevicu današnje Srbije, svakodnevnicu koja je najčešće iracionalna i neshvatljiva, a prečesto i sumorna. Mapirajući sis

tematski, gotovo iz dana u dan, mnoga neuralgična mesta našeg vremena i istorije, bilo da su ona obojena nacionalizmom, tranzicionim patosom, manipulatorstvom društvene i političke scene ili čistim, originalno srpskim ludilom, uz svu nenadmašivu lucidnost svoje visokoetične političke satire, Boris Dežulović nas navodi na razmišljanje i zasmejava do suza. Ali, on ujedno čini i nešto mnogo dalekosežnije i važnije: marljivo beleži svojevrsnu hroniku naših vremena. I to, kako bi se samo moglo očekivati, sa fantastičnim smislom za humor, iako njegovim duhovitim osvrtima na sve lokalne neobičnosti prečesto provejavaju tragikomični tonovi.

«Zločin i kazna» se, otud, ne čita samo kao lični osvrt na Srbiju danas kakvom ju je Boris Hrvat-u-emigraciji Dežulović zatekao, već kao svojevrsni priručnik za svakog ko namerava da se uplete u bilo kakav odnos s ovom «zemljom čuda» od puko turističkog. Priručnik o tome kako preživeti Srbiju, a ne pokleknuti. Svi mi koji u njoj živimo, i već godinama kako tako odolevamo, najbolje znamo koliko to zapravo nije jednostavno.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: VBZ; 2011; Broširani povez; latinica; 24 cm; 252 str.; 978-86-7998-183-7;