knjizara.com
Zlato nema miljenike

Jere Marinov (autor)

Zlato nema miljenike
770 din
U korpu

U romanu Zlato nema miljenike, Marinov nam donosi nesvakidašnju avanturu jedne grupe ljudi, koji pokušavaju da se domognu legendarnog blaga, uvereni da se ono krije negde u podzemnim revirima na lokalitetu beogradskog Tašmajdana, u sistemu njegovih nikada do kraja istraženih, vekovima starih, napuštenih i nepristupačnih: hodnika, okana, uskopa, niskopa, galerija, pećina i jama.

Od davnih vremena, o tom su se blagu ispredale gotovo fantastične priče koje nikog nisu ostavljale ravnodušnim. Nakon Drug

og svetskog rata, priče o tašmajdanskom zlatu, prepune novih „proverenih informacija“, palile su maštu avanturista, koji su oduvek više lebdeli s glavom u oblacima, nego što su nogama čvrsto stajali na zemlji. Za tašmajdansko blago su vezivana imena državnika i vladara, koji su u dramatičnim istorijskim prilikama, bivali prinuđeni da ga tamo sakriju i tako sačuvaju do nekih mirnijih vremena.

To blago je navodno poticalo još od srpskog knjaza Miloša Obrenovića, koji ga je tamo skrivao od Turaka, pa kraljevske dinastije Karađorđevića, koji ga je tamo deponovala 1941. godine, pre nego što će napustiti Jugoslaviju, a najvećim delom od nemačkih okupatora, koji su tokom rata, pune četiri godine, sistematski pljačkali po Beogradu i Srbiji.

Tašmajdanske katakombe su bile idealno mesto za privremenu pohranu tog blaga. Pretpostavlja se da, prilikom oslobađanja Beograda u oktobru 1944. godine, Nemci nisu uspeli izneti sve ono što je tamo bilo deponovano. U narodu su kružila nagađanja o količini i vrednosti tog zaostalog blaga. Tako je tokom vremena, ova pretpostavka o skrivenom blagu, izrasla u pravu ideju vodilju mitoloških razmera, koja je lako pronalazila svoje sledbenike. Junaci ovog romana su upravo zaslepljeni njom, krenuli u veoma neizvesnu i nadasve opasnu avanturu. (Borisav Milivojević)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 315 str.; 978-86-515-1320-9;