knjizara.com
Život je kratak, a čežnja beskrajna

Patrik Laper (autor)

Život je kratak, a čežnja beskrajna
1320 din
U korpu

Francuski pisac Patrik Laper postao je poznat svetskoj čitalačkoj publici tek kada je dobio prestižnu nagradu „Femina“ 2010. godine za roman Život je kratak, a čežnja beskrajna. U njemu nam Laper prenosi dijalektiku milosti i patnje kroz niz čulnih i poetičnih stanja, gradeći priču na repetitivnoj strukturi zahvaljujući kojoj podseća na neku lepu muzičku melodiju. Francuska kritika ga je poredila sa Prustom i sa opatom Prevoom.
Iza ovog poetičnog naslova, koji zvuči kao taoistički manifest, krije se istančan i čist roman o ljubavi. Roman Život je kratak

, a čežnja beskrajna govori o savremenom svetu ne odričući se onoga što nikada i ne stari – savremeni su dekor i ton, bezvremena je ljubav koja povezuje Luja i Noru, ljubav opsesivna, naelektrisana, koja kao takva prenaglašena, postaje fatalna. Patrik Laper ne piše o tome na dramatičan način, daleko od toga, već nam daje jednu komediju, obojenu i ozbiljnim i prefinjenim tonovima, u kojoj podjednako mesto zauzimaju humor, blagost, odbijanje teškoće življenja, ali i patnja i bol.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Akademska knjiga; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 241 str.; 978-86-86611-90-1;