knjizara.com
Zauvek samo tvoja

Luiza O"Nil (autor)

Zauvek samo tvoja
rasprodato

Zauvek samo tvoja, irske književnice Luize O’Nil, roman je o postapokaliptičnom svetu u kome se žene proizvode kroz genetički inženjering, oblikuju se u „eve“, dodeljuju im se imena koja se pišu isključivo malim slovom i obučavaju kako bi svoju ulogu ispunile na jedan od tri načina: kao družbenice koje će rađati sinove, kao ljubavnice ili kao časne sestre. Njihovo školovanje se završava Ceremonijom nakon koje će Naslednici, mladići istih godina kao i „eve“, odrediti njihovu sudbinu.

Teško je u ovom kratkom opisu dati uvid u maestralno pisanje Luize O’Nil. Autorka se ne bavi vizijom da

leke budućnosti već koristi naučnu fantastiku kao sočivo kroz koje posmatra moderno, savremeno društvo. Elementi sveta o kome ona piše postoje i duboko su ukorenjeni u današnjicu. O’Nilova nudi koncentrovanu dozu poruka objektifikacije i mizoginije koje se upućuju ženama danas, pritom suptilno uključujući porazni i štetni uticaj patrijarhalnog društva na mladiće, koji su takođe izloženi nametanju ustaljenih formi ponašanja.

Zauvek samo tvoja je briljantno delo naučnofantastične satire namenjeno ne samo mladima, nego i najširoj čitalačkoj publici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Fantastika
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Heliks; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 377 str.; 978-86-6024-071-4;