knjizara.com
Zapisi iz mrtvog doma

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (autor)

Zapisi iz mrtvog doma
rasprodato

U rano jutro 23. aprila 1849. godine, Dostojevski je uhapšen. Proveo je osam meseci u pritvoru. Iste godine, 16. novembra, osuđen je na smrt zbog delanja protiv vlasti u sklopu intelektualnog kruga, tzv. Kruga Petraševskog. Smrtna kazna je preinačena na težak rad u zatočeništvu u Sibiru i ova knjiga je svedočanstvo i rezultat tog dela života velikog ruskog pisca.
U „Zapisima iz mrtvog doma” pisac prati život Aleksandra Petroviča, čije je zapise fiktivni autor pripovesti našao posle njegove smrti. Dostojevski je u

ovom delu opširno opisao život sibirskih zatvorenika, a kao glavne teme o kojima autor piše izdvajaju se bol, kazna, sloboda, beg iz zatvora, crkva, aristokratija i mnoge druge.
Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821—1881) bio je ruski pisac i jedan od najvećih pisaca svih vremena. Završio je vojnu školu. U dvadeset osmoj godini zbog učešća u revolucionarnoj organizaciji bio je osuđen na smrt. Nakon pomilovanja proveo je četiri godine na prisilnom radu u Sibiru. Ovaj period se smatra prekretnicom u njegovom životu. Među njegova najbolja dela ubrajaju se: „Braća Karamazovi”; „Zločin I kazna”, „Zli dusi”, „Idiot”, „Zapisi iz podzemlja” i „Zapisi iz mrtvog doma”. Prema širini i značaju uticaja, posebno u modernizmu, može da se poredi sa Šekspirom i Servantesom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Romanov; 2020; 978-99955-96-34-7;