knjizara.com
Zapis o Lešu i Seti

Rastko Stanišić (autor)

Zapis o Lešu i Seti
605 din
U korpu

Najuži izbor za nagradu „Miroslav Dereta“ 2020. godine
Sve je počelo kada je crni leptir zamahnuo krilima.
To je ono čega se bezimeni junak seća, i zbog čega se kaje. Više od toga mu nisu dozvolili, te se njegovi mučni pokušaji da sazna šta mu se dogodilo sa majkom, bez koje je ostao još u ukradenom dečaštvu, iznova završavaju bezuspešno. Noseći sa sobom r

anac natrpan pločama zaboravljenog muzičara, knjigama koje ga podsećaju na puteve kojima nije pošao, i iscepanim fotografijama, on svog poslednjeg dana u zemlji tumara gradom u neprestanom rvanju sa refleksijama naizgled nasumičnih događaja iz prošlosti, setom koju želi da stiša opraštajući se sa ocem i najboljim prijateljem, i strahom od uhode koja bi da ga spreči da pobegne na sever.
Od ruševina uplovljenih u Baltičko more i praških raskrsnica, preko beogradskih ćorsokaka, napuštenih stanova, Starog sajmišta, izopačenosti kalemegdanskih tvrđava, do bolničkih podruma, ovaj roman klaustrofobične atmosfere otima čitaoca i porobljava ga unutar sopstvenog lavirinta, dajući mu pak da odabere u koliko njegovih tamnica sme da zaviri, a sve ne bi li mu postavio jedno jedino pitanje:
?o si ti?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Logos; 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 160 str.; 978-86-6040-031-6;