knjizara.com
Zakon o lokalnoj samoupravi
Prema stanju zakonodavstva od 30. juna 2020. godine

Bogoljub Milosavljević, Jelena Jerinić (autor)

Zakon o lokalnoj samoupravi
2525 din
U korpu

Ovaj komentar sačinjen je s ciljem da se odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi objasne i protumače, naročito njihovim povezivanjem sa ustavnim odredbama i odredbama drugih zakona i propisa, kao i da se uputi na praksu njihove pravilne primene.
Komentaru prethodi uvodni tekst u kome se izlažu osnovna obeležja razvoja zakonskog uređenja lokalne samouprave od 1990. godine i sažeto analiziraju odlike aktuelnog ustavnog, međunarodnopravnog i zakonskog okvira sistema lokalne samouprave. U tekst

Komentara posebno je uključena praksa Ustavnog i Upravnog suda, kao i drugih sudova, mišljenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i drugih ministarstava, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Agencije za borbu protiv korupcije, kao i Komiteta lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Takođe, autori su koristili i uvid u uporednopravna rešenja.
Prilozi na kraju Komentara sadrže relevantne odredbe Ustava RS, kao i tekstove Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Dodatnog protokola Evropske povelje o lokalnoj samoupravi o pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti.
Komentar sadrži relevantnu sudsku praksu i registar.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Lokalna samouprava , Država
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni , , Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 476 str.; 978-86-519-2537-8;