knjizara.com
Zaire

Danijel Jovanović (autor)

Zaire
935 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Svet Pokrajine je surov, u njemu vladaju stroga pravila i nemilosrdna patrijarhalna hijerarhija. Ljudi se nadaju da će slepo pridržavanje pravilima umilostiviti četiri vrhovna božanstva i sprečiti zle sile da zavladaju svetom. Veliki Vrač predvideo je dolazak Heroja, ali se taj misteriozni spasilac nije pojavio. U tom svetu, rađa se Zaire, u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Kako bi se iskupila za svoje grehe, Zaire odlazi u nepoznato u potrazi za Herojem. Ova naizgled obična seoska devojka plamene kose neće moći ni da pretpostavi da će, na putu za dobrobit svog naroda, uspeti da pronađe ono što joj je bilo najpotrebnije – put sopstvene sudbine.

Danijel

Jovanović ni ovog puta ne izneverava svoje čitaoce, provodeći ih, zajedno sa naslovnom junakinjom, kroz čudesno oslikane imaginarne svetove. Ova knjiga, pre svega, predstavlja pomalo gorku priču o odrastanju uokvirenu modifikovanim bajkovnim sižeom i, u prepletu elemenata različitih mitologija, govori o lojalnosti, hrabrosti, prijateljstvu, porodici, religiji, rodoljublju, ali i o snazi pripovedanja, toleranciji, rodnim ulogama, nasilju i opasnostima slepog poštovanja uspostavljenih dogmi.

„Zaire“ će lako osvojiti srca svakog čitaoca koji zaviri među ove strane, a nema sumnje da će glavna junakinja ostaviti traga u novijoj svetskoj književnosti, budući da predstavlja pravu književnu junakinju našeg doba.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Otvorena knjiga; 2023; Broširani povez; latinica; 21 cm; 348 str.; 978-86-7674-397-1;