knjizara.com
Za lajk, ne za ignor, ja sam rođena

Čarna Popović (autor)

Za lajk, ne za ignor, ja sam rođena
220 din
U korpu

„Za lajk, ne za ignor, ja sam stvorena’’ – rekla bi moderna Antigona, a onda bi u stilu informatičke Šeherezade nastavila da piše, piše i piše statuse sve dok i poslednji Fejsbuk-prijatelj ne bi bio zadovoljen.
Poslednje što čoveku pada na pamet kada razmišlja o Fejsbuku je: „Šta je to status, ko je statusar, i šta je to, uopšte, statusiranje?“
Statusiranje se ne svodi samo na frekventnost i zanimljivost misli koje ne dozvoljavaju uspavljivanje prijatelja s kojima delimo najintimniji internet-prostor, ne svodi se na utilitarističku ili larpulartističku funkciju kojom opravdavamo patetične izlive (npr. Kad te poezija rasplače –

umireš ili ti ili ona), na neodložnu potrebu statusara da s drugima podeli osećanje koje ga u tom trenutku muči – već predstavlja način emocionalnog, intelektualnog povezivanja ljudi i njihovih svakodnevica koje se putem statusa izdižu na višu istancu, dobijaju smisao, a u najboljem slučaju nekad predstavljaju realan odraz života statusara.
Status je počeo da se razvija 2004 (u Srbiji malo kasnije, 2007) i već tada bilo je jasno da će ova forma, u skladu s načinom života ljudi, preuzeti ulogu glavnog nosioca misli i postati ,,lična karta’’ većine naših mnogobrojnih fejsbuk-prijatelja. Da skratim istoriju nastajanja: jednostavne misli doživele su metamorfozu i obukle se u paradoks, ironiju, ponekad i satiru, preuzele ulogu glavnog distributera raspoloženja i ,,tetoviranja maštom’’, jednom rečju, postale su status!
Autorka


Ostali naslovi iz oblasti: Poslovice, izreke, misli

Izdavač: Književna opština Vršac; 2011; ćirilica; 18 cm; 36 str.; 978-86-7497-199-4;