Vreme vlasti - Knjiga 1

Dobrica Ćosić (autor)

Vreme vlasti - Knjiga 1

rasprodato

Roman Dobrice Ćosića Vreme vlasti bavi se fenomenom vlasti u našem socijalističkom iskustvu, ali u svojoj književnoj opservaciji autor dolazi do definicija i zaključaka koji imaju univerzalnu antropološku vrednost. Vlast je nešto bez čega nema ljudske istorije.
To je Ćosićev antroploško-filozofski uvod u priču o vlasti.

a sama priča bavi se tragičnim posledicama i ljudskom patnjom koja nastaje u senci jednog bezobzirnog sistema vlasti koji pod maskom tobože jedine istorijske perspektive i pod izgovorom da gradi utopijsko društvo budućnosti, ne samo da otvara sve prostore za zloupotrebu vlasti, nego neprekidno podstiče nosioce vlasti i njen represivni sistem da u funkcionisanju vlasti aktualizuje svoje najdublje skrivene primitivne nagone za tlačenjem i nasiljem.
Fabula romana obavlja dvostruku ulogu: nastavlja istoriju Katića u socijalizmu i istovremeno iznosi autobiografske beleške piščeve o njegovom sopstvenom duhovnom razvoju koji ga postepeno vodi od ideološkog fanatika i utopijskog vernika do kritičara koji se postepeno i neosetno distancira od tvrdog dogmatskog jezgra i pritom beži u literaturu, koja će mu postati kompenzacija za izneverene ideale i sredstvo neosetnog i neprekidnog distanciranja.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Filip Višnjić; 2004; ćirilica; 21 cm; 391 str.; 86-7363-419-9;