knjizara.com
Vreme vlasti

Dobrica Ćosić (autor)

Vreme vlasti
rasprodato

Roman Dobrice Ćosića Vreme vlasti bavi se fenomenom vlasti u našem socijalističkom iskustvu, ali u svojoj književnoj opservaciji autor dolazi do definicija i zaključaka koji imaju univerzalnu antropološku vrednost. Vlast je nešto bez čega nema ljudske istorije.
To je Ćosićev antroploško-filozofski uvod u priču o vlasti. a sama priča

bavi se tragičnim posledicama i ljudskom patnjom koja nastaje u senci jednog bezobzirnog sistema vlasti koji pod maskom tobože jedine istorijske perspektive i pod izgovorom da gradi utopijsko društvo budućnosti, ne samo da otvara sve prostore za zloupotrebu vlasti, nego neprekidno podstiče nosioce vlasti i njen represivni sistem da u funkcionisanju vlasti aktualizuje svoje najdublje skrivene primitivne nagone za tlačenjem i nasiljem.
Fabula romana obavlja dvostruku ulogu: nastavlja istoriju Katića u socijalizmu i istovremeno iznosi autobiografske beleške piščeve o njegovom sopstvenom duhovnom razvoju koji ga postepeno vodi od ideološkog fanatika i utopijskog vernika do kritičara koji se postepeno i neosetno distancira od tvrdog dogmatskog jezgra i pritom beži u literaturu, koja će mu postati kompenzacija za izneverene ideale i sredstvo neosetnog i neprekidnog distanciranja.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 0001; Broširani povez; ćirilica; 475 str.;