knjizara.com
Vrag i šala - Pola stoleća srpskog aforizma ( 1950 - 2000 )

Vitomir Teofilović (autor)

Vrag i šala - Pola stoleća srpskog aforizma ( 1950 - 2000 )
rasprodato

Knjiga sadrži, pored radova 160 najznačajnijih srpskih autora druge polovine XX veka, sveobohvatan, razumljiv i iscrpan tekst o aforizmu kao književnoj vrsti.

Iz predgovora priređivača:
Sredinom šezdesetih godina Jugoslavija je, prevashodno Srbija, preuzela prvenstvo u svetskom satiričnom aforizmu...
Ako je politički kontekst zaslužan za inspiraciju aforističara i razmere njihove stvaralačke energije, izuzetna stvaralačka konkurencija, mnogobrojnost autora, zaslužna je za visoke domete aforističkog umeća na ovim prostorima. Ta stvaralačka

konkurencija, bez presedana u istoriji književnosti, doprinela je presudno da "predmet" aforističke žaoke ne ostane na nivou dnevne politike već da seže do samih temelja politike i društvenih protivrečnosti najšireg spektra.
A mnoštvo prevoda na razne jezike - poljski, engleski, češki, bugarski, francuski, italijanski, nemački ( na nemačkom govornom području tokom poslednjih desetak godina izašle su tri antologije srpskih aforizama! )... najbolji su dokazda su se naši aforističari vinuli iznad svoje nevesele političke svakodnevice i dosegli misaone i umetničke domete zanimljive i cenjene i u sredinama vrlo različitim od naše.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Humor
Ostali naslovi iz oblasti: Satira, humoreske, aforizmi

Izdavač: Gutenbergova galaksija; 2. izdanje, 2001; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 612 str.; 86-7058-128-0;