knjizara.com
Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije

Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije
1650 din
U korpu

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja objavljen je zbornik radova o Vojislavu Iliću, koji sadrži dvadeset naučnih priloga. Zbornik je rezultat istoimenog, prošlogodišnjeg naučnog skupa projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka: nacionalni i evropski kontekst“, održanog u Trebinju od 5. do 8. aprila. Ovaj zbornik ujedno je i 26. po redu u ediciji Poetička istraživanja, u okviru pomenutog projekta. Zbornik Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije donosi radove na teme Ilićeve pesničke individualnosti i vojislavizma kao pokreta u srpskoj književnosti potkraj 19. i početkom 20. veka, nj

egovog odnosa prema umetnosti, o parnasu i simbolizmu, o lirskom kosmopolitizmu, govori, zatim, o odnosu Vojislava Ilića prema svojim prethodnicima i pesničkim ispisnicima, ali i o tome kako ovog našeg prvog modernog pesnika posmatraju naši pesnički savremenici i na koji način ga uvršćuju u svoju intimnu poetsku tradiciju (naročita je pažnja posvećena pesničkom raščitavanju Ilićeve poezije Ivana V. Lalića). Tekstovi u ovom zborniku tako generišu, oslanjajući se na ranija istraživanja, nov pogled na tradiciju, evropsku i domaću, kanon i tokove savremene recepcije, među domaćom, pa i inostranom publikom.
U pet poglavlja ove publikacije autori su, takođe, razmotrili i teme Vojislavljevog stvaralačkog poimanja klasike, nacionalne simbolike i mitova, njegovog pesničkog jezika na međi epoha, narativnosti u Ilićevoj poeziji, kao i koncepta političke satire.
Publikacija je opremljena i imenskim registrom.Zbornik su uredili prof. dr Predrag Petrović i dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija , Modernizam , Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 394 str.; 978-86-7095-257-7;