knjizara.com
Vođa i izabrane satire

Radoje Domanović (autor)

Vođa i izabrane satire
rasprodato

Mi smo Srbi, hvala milostivom bogu, svršili sva svoja posla, pa sad možemo, onako tek u dokolici, zevati do mile volje, dremati, leškariti i spavati, pa kad nam se i to dosadi, možemo, šale radi, naviriti, da vidimo šta se radi po drugim nesrec´nim zemljama.
Jedan vođa, mnoštvo ministara i siromašan narod. O kojoj to zemlji Domanovic´ piše? Ko su njegovi likovi? Kakvi su to njihovi problemi? Kada ne bismo znali da su ova dela nastala pre stotinu godina, mogli bismo se grdno zbuniti i pomisliti da nam je sve to nekako previše poznato… Na srec´u, imamo dokaz da to nije naša svakodnevica. Mi smo ipak daleko odmakli, čitav jedan vek. Vešto oblikovanom

alegorijom, ironično, duhovito i sarkastično, Domanovic´ nas naizgled vodi u neka daleka mesta i države. Veoma konkretan i živopisan u svojim izrazima, veliki rodoljub naslikao je i ismejao sve mane svoje zemlje, nadajuc´i se da c´e zajedno sa probuđenim i osvešc´enim narodom vratiti Srbiji dostojanstvo.

Danga ; Mrtvo more ; Stradija ; Kraljević Marko po drugi put među Srbima ; Razmišljanje jednog srpskog običnog vola ; San jednog ministra ; Ukidanje strasti ; Moderni ustanak ; Glasam za slepce (iz školskog života) ; Ne razumem ; Kako se proveo Sveti Sava u Višoj ženskoj školi ; Ispravka ; Uvod u satiru Kralj Aleksandar po drugi put među Srbima ; Kralj Aleksandar po drugi put među Srbima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Satira
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2017; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 294 str.; 978-86-10-02046-5;