knjizara.com
Veština ratovanja

Sun Pin (autor)

Veština ratovanja
rasprodato

Sun Pinova Veština ratovanja smatra se delom koje nimalo ne zaostaje za mnogo slavnijom vojnom raspravom Sun Cua. Kao i Sun Cuovo Umeće ratovanja i Sun Pinovo delo bavi se vojnom strategijom, razotkrivanjem zakonitosti ratne veštine, te idejama koje su i danas aktuelne i primenjive u ratu. Takođe, kroz knjigu provejavaju biseri drevene kineske mudrosti.
Sun Pin (umro 316 p.n.e.) je vojni strateg koji je živeo u Razdoblju zaraćenih država u drevnoj Kini. On je potomak Sun Cua, a vojnoj nauci ga je podučavao pustinjak Gueiguci. Znao je Sun Cuovo Umeće ratovanja napamet, pa ga je Gueiguci često isticao pred ostalim učenicima. Dok je slu

žio u državi Vei, bio je uhapšen pod lažnom optužbom za izdaju. Za kaznu je istetoviran po licu (u to vreme su kriminalci tako kažnjavani) i odstranjene su mu čašice sa kolena, zbog čega je do kraja života ostao bogalj.
Sun Pinovo delo Veština ratovanja je arheološkim iskopavanjem ponovo otkriveno 1972. godine, nakon što je bilo izgubljeno skoro 2000 godina. Do tada su neki istoričari spekulisali da su Sun Pin i Sun Cu jedna ista osoba, ali je ovim otkrićem dokazano da je Sun Pin zapravo potomak (unuk ili praunuk) Sun Cua.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojna strategija
Ostali naslovi iz oblasti: Vojska

Izdavač: Babun; 2018; Tvrd povez; latinica; 19 cm; 119 str.; 978-86-80792-11-8;