knjizara.com
Verka, zlatna i čarobna

Rastislav Durman (autor)

Verka, zlatna i čarobna
rasprodato

VERKA, ZLATNA I ČAROBNA je roman o odrastanju i odgovornosti - crvenperka, koja je nekada davno možda bila štuka, ne svojom voljom postaje zlatna i čarobna ribica. Sa jedne strane, srećna je što više niko ne može da je pojede, sa druge, ne odgovara joj što mora da ispunjava želje - često one koje nikada ne bi ispunila da ne mora i, još češće, onima koji to ne zaslužuju.

Da objasnimo prvo zbog čega se Verka, Koritance, Sitna Riba, Jedan Som i ostali ne ponašaju kao obična crvenperka, rečna školjka, čikov, som... Krivo je magijsko pol

je oko Aladinove čarobne lampe koja se tu nalazila nekih šest stotina godina i koje je bilo je nekad jače, nekad slabije, ali sasvim dovoljno da bude razlog da se biocenoza Krecavog Vira i okoline ne ponaša onako kako to piše u udžbenicima biologije, pa
čak i ni na internetu. Treba još reći da magija ne poništava dejstvo prirodnih zakona,
a da se radi o istom principu Postojanja, potvrđuje sličnost zakona gravitacije i zakona
magijskog prostiranja – i u jednom i u drugom slučaju sila opada sa kvadratom rastojanja.
(Zbog toga što živi u okruženju magijskog polja Krecavog Vira, Som Jedan- iako riba – ima inteligenciju malo pametnijeg šimpanze, dok su somovi na samo kilometar-dva daleko obične somine.)

U prvoj priči Verka je razigrana mlada crvenperka koja se zamera duhu Aladinove čarobne lampe koji je pretvara u zlatnu i čarobnu ribicu koja mora da ispuni tri želje svakom ko je upeca. U drugoj priči Verka, našavši se u opasnoj situaciji, testira svoje čarobne moći; u trećoj ispunjava želju nekom ko želja nema, u petoj nekom ko ne zna šta hoće. Četvrta priča važna je zbog toga što Verka prvi put razmišlja o tome ko zaslužuje da mu se želja ispuni, a ko ne. U šestoj Verka traži načina da želju ne ispuni jer se zaželelo nešto zlo, u osmoj jer se od nje traži da zloupotrebi magiju. Sedma i deveta priča uče Verku kako magija prvo nije svemoguća, drugo – ponekad nije ni važna. U desetoj priči Verka je prinuđena da napusti rodnu reku. Previše ljudi zna za postojanje čarobne zlatne ribice, svi hoće da je uhvate, i u tim pokušajima ugrožavaju sve one koji u reci žive. Da bi zaštitila one koje voli, Verka mora da ode. « Od danas sam lutalica.Živeću negde neko vreme...Umesto tamo živeću onamo, pa onda dalje i još dalje i tako sve dok se ne potrošimo ili tri četvrtine planete ili ja...Koritence, ti ideš sa mnom?
Koritance: «A čemu inače služe prijatelji?»

Verka nije sama u Krecavom Viru, njeni najbolji prijatelji su Koritance (turbo-školjka), Vodeni Pauk (umetnik, gospodstven), Sitna Riba (obrazovana, pošto je pročitala Knjigu o svemu, svačemu i još o nečemu koja je nekom ispala iz čamca), Rečni Rak (namćor dobroga srca), Som Jedan (snagator sklon tamburašima), Vodenjak (mitsko biće koje je šef ostalim mitskim bićima u regionu...).

Knjiga ima stotinak fusnota – nekada ilustrovanih, nekada songova, nekada svega par rečenica – koje o pojmovima i likovima iz Krecavog Vira daju mnogo više podataka nego što je u priče stalo.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Media Art Service International; 2008; latinica;