Venerino zaveštanje

Enzo Korman (autor)

Venerino zaveštanje

528 din

Stara cena: 660 din

U korpu

""Ja, dole potpisan kao Venera, star 55 godina, rođen 25. aprila 1947..."" Feliks Fajar, zvani Venera, prepričava svoj život na stranicama triju svezaka izvučenih iz kante za smeće.

U tom avanturističkom almanahu guraju se i prepliću likovi njegove majke List, mlinareve ćerke, i Drisa Ben Šaaba, Nepoznatog Oca, slika skrivenog ćupa u kojem je kao dete nalazio pribežište i uspomena na jednog psa ubicu, lekcije iz obešenjaštva u Parizu, zatim u Africi i godine provedene u zatvoru koje iz toga slede, njegova mozganja o Biću, započeta u psihijatrijskoj bolnici u koju ga je majka smestila, i njegovi razgovori s Pokretačem, slikarem koji ga tera da sledi nagone ""škrabala""...

Nakon što je postao Opšti Umetnik, Potpisani (kako sebe naziva pripovedač) je stvorio gotovo pet hiljada dela koja je izložio u svojoj galeriji ""Razigraonica"", pre nego što su ga napredak i hidrograbljivci zauvek proterali iz mlina njegovog detinjstva. Uselivši se tada u napuštenu štavionicu, on novi život uređuje na ivici jednog sveta koji, izgleda, priželjkuje njegov nestanak. I upravo taj postupak jednog ""stvaraoca"", kome osnovni ton daje sklonost Enza Kormana ka sirovoj umetnosti, vraća ""malom čoveku"" njegovu veličinu i pruža mu mogućnost izbavljenja.

Enzo Korman je rođen 1953. godine u Kublviju, u francuskom departmanu Izer. Autor je tridesetak pozorišnih komada koji su prevedeni i izvođeni u mnogim zemljama. On je i pozorišni reditelj i predavač na Visokoj nacionalnoj školi za umetnost i pozorišne tehnike.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Kiša; 2007; latinica; 18 cm; 316 str.; 978-86-515-0041-4;