knjizara.com
Venecija u ravnici

Vanja Čobanov (autor)

Venecija u ravnici
rasprodato

Kroz Veneciju u ravnici, najnoviju zbirku priča Vanje Čobanova, prodiru tmurni pejzaži vojvođanske prošlosti. U sedam zasebnih celina pisac pripoveda o, čini se, večnom duhu jednog podneblja i njegovih žitelja koji kao da tavore između sna i jave, računa i ljubavi, nikako ne uspevajući da razluče vode li promišljene živote ili sve stavljaju na kocku zarad jedne pesme, žene ili slike.
Naslovna pripovetka govori o jednoj od najfatalnijih i najmisterioznijih ljubavi Vojvodine. To je storija o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerskoj tridesetak godina mlađoj udavači iz najbogatije srpske porodice. Senka tabua još le

bdi nad njima možda bi ta priča ostala neotkrivena da Laza o njoj nije napisao najlepšu ljubavnu pesmu srpskog jezika - Santa Maria della Salute.

Poetika ravničarske naravi autor je i ranije proučavao, stavljajući svoje ramove na priče iz Panonije. Laza Kostić, Đura Jakšić, Paja Jovanović i mnogi drugi neznani junaci svojih epoha kreću se kroz ove priče kao kroz svoje živote: nekad klize, malo posrću, pa onda lebde. Vanja Čobanov sve te tanane nijanske emocija i hladnog računa hvata u letu, uzima im samo obrise i onda ih pretvara u svoje literarne kreacije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke , , Filozofija

Izdavač: Čarobna knjiga; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 230 str.; 978-86-7702-391-1;