knjizara.com
Ustanak evropskih naroda

Bogdana Grifit Koljević, Dijego Fuzaro (autor)

Ustanak evropskih naroda
500 din
U korpu

Sudeći po ovoj knjizi, dolazi vreme angažovanih intelektualaca koji obnavljaju kritički diskurs unoseći nemir u funkcionalnu ideologiju Evropske Unije, kao čedo šireg koncepta neoliberalizma, a krah neoliberalne paradigme, što donosi narastajuće ekonomske, pravnofilozofske, političke i kulturne turbulencije, bode oči i upozorava da je došlo vreme za radikalno prevrednovanje iste.
Odlasko

m komunističke utopije u zapećak istorije oslobodili su se planetarni prostori za novu utopiju (koja nekritički veliča slobodno tržište) – data je šansa kapitalizmu da realizuje društvenu zajednicu koja počiva na jednakosti, slobodi i demokratiji, i tako globalizam odene u ruho novog i poželjnog egalitarizma. Ta poslednja decenija XX eka i prva decenija novog milenijuma, vreme je punog političkog ozbiljenja američkog neoliberalizma, razumevanog kao globalizam, koji kao svetska ideologija treba da realizuje slobodu, jednakost i demokratiju, i tako ostvari taj čovekov san o harmoničnoj budućnosti sveta. Živeći vreme uniformisanih stilova, formi života, ukusa i interesa, te svetske kulture, na prvi se pogled čini kako se ostvario novi vid egalitarizma, vrsta komunizma. Sve je svakom dostupno, samo uz jedno ali.

Za promenu evropskog stanja stvari naši se autori okreću evropskoj levoj tradiciji (strogo je odvajajući od etablirane evropske levice) i neetabliranoj evropskoj desnici - koja baštini ideje narodnog suvereniteta - da zajedničkom borbom u obliku narodnog ustanka uspostave novo humano lice Evrope.
(prof. dr Milimir Mučibabić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija politike , Evropa
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Filip Višnjić; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 135 str.; 978-86-6309-113-9;