Upotreba sveta

Nikola Buvije (autor)

Upotreba sveta

rasprodato

Knjiga Upotreba sveta prva je u ediciji Putopisi. Od 1963. godine kada je prvi put objavljena, dozivela je cetiri izdanja, od kojih je poslednje bilo 1996. u francuskoj ediciji Payot. Buvije opisuje godinu i po dana dugo putovanje (1953-1954) koje je sa svojim prijateljem slikarom Tjerijem Verneom poceo na Balkanu - Bosna, Srbija, Makedonija - da bi ga preko Turske, Irana i Pakistana zavrsio u Kiber Pasu. Dobitnik brojnih uglednih priznanja za svoja putopisna dela, svajcarski pisac Buvije u Upotrebi sveta nase citaoce osvaja vec na samom pocetku opisima posleratnog Beograda, Backe Palanke, Kragujevca, kao i ljudi iz tih krajeva koje je, kako u knjizi sam kaze, veoma zavoleo.

Upotreba sveta, pisana bogatim jezikom i neobicno lepim stilom, u prvi plan pred citaoce postavlja autorov stav o vaznosti i neophodnosti putovanja i upoznavanja novih predela i novih zivota za svakog coveka.

NIKOLA BUVIJE
Nikola Buvije (Nikolas Bouvier) je rodjen 1929. godine u Gran Lansiju - Svajcarska. Karijeru putopisca zapoceo je 1963. godine objavljivanjem Upotrebe sveta. Posebno se izdvajaju njegove knjige posvecene Japanu (1967. i 1975), kao i delo posveceno Cejlonu Riba-Skorpion. Novembra 1995. godine dodeljena mu je svajcarska nagrada Ramiz za zivotno delo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švajcarska književnost na francuskom jeziku
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2. izdanje, 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 292 str.; 86-83053-03-2;