Umro sam juče

Aleksandra B. Marinjina (autor)

Umro sam juče

431 din

Stara cena: 539 din

U korpu

Nostalgični “tvrdi” detektivski roman usred surovosti ruske tranzicije

Dvojica voditelja TV emisije Lice bez šminke nestaju posle eksplozije njihovog automobila. Kasnije, popularni TV voditelj Aleksandar Uhanov otkriva da postoji plan da se on ukloni.

I da je taj plan ugovorila njegova žena! Policija neočekivano počinje da ispituje Uhanova zbog smrti gatare Inese. Anastasija Kamenska pokušava da razreši čvor koji povezuje ova dva zločina – nasilnu smrt TV zvezda i nestanak vračare.

Romani Aleksandre Marinjine kapitalizuju sentiment nostalgije, tipičan za 1990-e, da bi bolje protumačile postsovjetsku stvarnost Rusije.

U njima se kombinuju elementi klasične misterije, tvrdog detektivskog romana i sovjetskih detektiva na način koji najbolje odražava čežnju za sovjetskom prošlošću. Zapleti u njenim romanima slični su klasičnim misterijama, dok je tumačenje društvenog miljea kao u tvrdoj detektivskoj prozi.

Poput autora koji su delovali u tradiciji socrealizma, Marinjina romantizuje skromnost i kolektivizam, a kritikuje tzv. lagodni život i individualizam. Detektivka Kamenska živi u skladu sa principima iz detinjstva, koje ne shvata kao sovjetske, nego kao normu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2004; Broširani povez; latinica; 21 cm; 432 str.; 86-84599-15-2;