knjizara.com
Učenje apostola Adaja

apostol Adaj (autor)

Učenje apostola Adaja
990 din
U korpu

U izdanju Bogoslovskog društva OTAČNIK, pojavilo se dvojezično izdanje dela koje nikako ne sme da ostane nezapaženo u krugovima naših teologa i lingvista. Mr Nebojša Tumara, doktorant Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, čija je uža specijalnost jevrejski i sirijski jezik, ovog puta je, koristeći se orginalnim sirijskim tekstom koji paralelno sledi srpski prevod, pred nas doneo jedno od klasičnih dela sirijske književnosti.
Učenje apostola Adaja, koje se po prvi put pojavljuje na srpskom jeziku, anonimno je delo sirijske književnosti sa početka petog veka, koje pripoveda o dolasku hrišćanstva u grad Edesu. Vladar Edese, k

ralj Abgar, koji je bolovao od bolesti kojoj je tražio leka poslao je preko jednog od svojih slugu pismo Gospodu Isusu Hristu, za kojeg je čuo da u Palestini leči bolesne. Gospod je otpozdravio kralja sa rečima da će posle vaznesenja na nebo poslati jednog od svojih učenika koji će izlečiti boljku kojoj je kralj uzaludno tražio leka. Učenik kojem je Gospod, po piscu dela, namenio ovu misiju, bio je apostol Adaj, kojeg Jevsevije Kesarijski poistovećuje sa Tadejom, jednim od sedamdeset i dva apostola. Apostol Adaj je došao u Edesu, izlečio kralja Abgara i ustanovio prvu crkvu, iznoseći pravilno ispovedanje hrišćanske vere.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrišćanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Bogoslovsko društvo OTAČNIK; 2010; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 132 str.; 978-86-87057-08-1;