knjizara.com
Turketo

Metin Arditi (autor)

Turketo
rasprodato

Priča o nesvakidašnjem heroju, Ticijanovom učeniku Turketu, i njegovoj borbi da u srcu pomiri islam, hrišćanstvo i judaizam. Ovo je priča o Turketu – talentovanom umetniku kome se klanjala cela Venecija.
U Luvru postoji portret pod nazivom Čovek sa rukavicom koji se pripisuje Ticijanu. Pažljivi posmatrač koji se približi platnu primetiće da je u potpisu slike slovo T tamnosivo, a ostatak imena, icianus, sivo-plav. Nerazrešeno poreklo ove slike inspirisalo je Metina Arditija da napiše ovaj roman.
Eli Soriano, sin jevrejskog trgovca robljem u Carigradu i talentovani crtač, odlazi u Veneciju gde će se proslaviti pod imenom Turketo. Ali njegovo skri

veno jevrejsko poreklo privući će gnev Inkvizicije i osudu na smrt. Od potpunog zaborava delo će mu sačuvati učitelj Ticijan potpisavši svojim imenom Turketovu sliku.
Kroz događaje koji su obeležili renesansu Arditi nas sa mnogo snage i produhovljene erudicije uvodi u vrtlog umetnikovog života u kome su se prepleli različiti identiteti. Najtraženiji slikar nalazio se u srcu rivalstva između slikarskih udruženja i venecijanskih moćnika. Kao na slikarskom platnu, pomoću svetlosti i senke i sa mnogo detalja, pred nama se razotkriva kontradiktoran odnos između likovne umetnosti i vlasti, religije i porekla.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2012; Broširani povez; latinica; 20 cm; 285 str.; 978-86-521-1122-0;