knjizara.com
Tradicionalno graditeljstvo Pomoravlja i savremena arhitektura

Igor Marić (autor)

Tradicionalno graditeljstvo Pomoravlja i savremena arhitektura
rasprodato

Tema knjige proistekla je iz bogatog istraživačkog opusa autora i u vezi je sa njegovom magistarskom tezom (1999). Dinamičnu i veoma zanimljivo komponovanu knjigu čini šest osnovnih celina: 1) Regija Pomoravlja, 2) Istorijski razvoj i karakteristike tradicionalne arhitekture, 3) Istorijski razvoj regionalne moderne i savremene arhitekture 1920 - 2005, 4) Vrste uticaja i interpretacija tradicionalne arhitekture u savremenom graditeljstvu, 5) Karakteristični primeri regionalne arhitekture u svetu i 6) Projekti autora. Ne su

više obimnim, ali sadržajnim tekstovima uz obilje primera, fotografija, crteža, detalja, pejzaža i drugih ilustracija autor vodi svoje čitaoce kroz sve pomenute celine. Činjenica je da je o našoj tradicionalnoj arhitekturi dosta pisano (Kojić, Deroko i dr.), ali su njeni uticaji i prožimanja sa savremenom graditeljskom praksom jedna sasvim nova tema u domaćoj istoriografiji i istraživačkoj praksi. Deo knjige koji se bavi tom problematikom svakako je i najznačajniji, jer autor kroz delove teksta potcrtane u vidu teza prati uticaj tradicionalne arhitekture na savremeno graditeljstvo (kopiranje, formalizam, citiranje, delimični uticaji, stilizacija, transponovanje, tradicija kao kriterijum). Ova knjiga će bez sumnje predstavljati nezaobilazno štivo za buduće istraživače, ali i za najširu čitalačku publiku koja je zainteresovana za odnos tradicionalne srpske arhitekture i njenih savremenih interpretacija. Nenametljivim dizajnom arh. Marije Berbelja kvalitetna likovna kompozicija knjige uspešno je zaokružena.”
Vladimir Mitrović, arh.

Izvodi iz recenzija
„Narodna arhitektura kao deo istorije i duha jednog naroda u predmetnoj monografiji je prezentirana na nov kreativan način.
Ulazeći u suštinu fenomena narodne arhitekture, njenog značaja u prostornom i oblikovanom smislu i na kulturološkoj razini na savremen način prikazuje njene uticaje na modernu arhitekturu tumačeći i vrednujući ih u relativnim kategorijama.
Ovakvo vrednovanje koje implicira međusobno preplitanje doprinosi fleksibilnosti shvatanja kreativnog čina u odnosu na zadate okolnosti i senzibilitet stvaraoca.
Nesumnjivo je da će ovakvo delo brzo naći čitaoce među stručnjacima ali i među drugima koje ova materija interesuje.”
prof. dr Milorad Ribar,dipl.inž.arh., recenzent

Pojavu ovog i ovakog istraživanja treba shvatiti, pored njegovog kulturno-istorijskog značaja, i kao predložaka jednom trezvenom i sadržajnom pristupu kada se radi o projektovanju i gradnji kuća u osmatranom prostoru i ne samo u njemu. Uz ovaj i ovakve radove, ako ih bude više, doći će do razbistravanja i sprečavanja dalje pometenosti o onome šta je arhitektura i šta treba da bude da bi afirmisala i izražavala sopstveni identitet.
prof. de Božidat Petrović,dipl.ing.arh., recenzent

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Narodna arhitektura
Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura

Izdavač: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije; 2006; Broširani povez; ćirilica; 26 cm; 153 str.; 86-80329-42-8;