knjizara.com
Torgal (16-20)

Žan Van Ham (autor)

Torgal (16-20)
rasprodato

Torgal je hrabri i pravični viking koji samo želi mir za sebe i svoju dragu. Ali, iako jeste čovek, on u sebi nosi i nešto vanzemaljsko, nešto božansko, što mu nikad neće dati mira...
Ovdašnji čitaoci već dobro znaju ko je ovaj neobični severnjak, sin oluje, poslednje dete zvezda, ali ovo je prvi put da se pred nama nalazi izdanje koje prati njegove avanture od početka, s po tri epizode u jednom integralu.
Megapopularni strip Van Hama i Rosinskog kombinuje srednjovekovni ambijent, severnjačku mitologiju, legende o Atlantidi i naučnu fantastiku, odnosno mračnu dramu, avanturu i ponekad popriličnu stravu.Prvi put se pojav

io 1977, u nastavcima, u časopisuTintin, a prvi album je izašao 1980.
Ta zanimljiva mešavina realizma i fantastike daje poseban šmek ovom stripu, jer Torgal je dete zvezda, ali je bačen u svet u kojem mora da odrasta i da se bori za opstanak kao običan čovek – što on i želi da bude. Još kao dečaku mu je jasno da nije kao ostali vikinzi, a kada dobije dragulj spasen iz kapsule u kojoj su ga sunarodnici, kao bebu, pronašli jedne olujne noći, njegova sudbina se zauvek menja. On tada i kreće u prvu avanturu.
S dvanaest godina, konačno saznaje svoje poreklo i pravi identitet. Njegovi preci, tehnološki visoko razvijeni tuđini, poseduju sposobnosti koje on nema. Ali onaj ko mu je saopštio potresne vesti odlučuje da mu izbriše sve informacije iz uma. Torgal, međutim, nastavlja da gaji sve jaču sumnju u svoje mesto među vikinzima...Strip isprva nije zamišljen kao serijal, ali brzo stečena popularnost navela je autore da nastave s pričama. U sedmom albumu je oživljena priča o Torgalovim korenima, koja se donekle razlikuje od one navedene u ranim epizodama i koja donosi neke nove likove (otac, deda...).
Iako ne poseduje telepatske moći svojih predaka, Torgal je odvažan i hrabar čovek, koji iznad svega teži porodičnom miru.
Naglasak je u stripu stavljen na duboku karakterizaciju likova, ali popularnosti je svakako doprineo i izvrstan crtež Rosinskog, koji je sveden i svrsishodan, ali i slikovit i izražajan.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Beli Put; 2009; Tvrd povez; latinica; 28 cm; 245 str.; 978-86-86577-41-2;