knjizara.com
Tesla, portret među maskama

Vladimir Pištalo (autor)

Tesla, portret među maskama
rasprodato

Svet se manje promenio od Platona do Teslinog rođenja nego od Teslinog rođenja do njegove smrti. Tesko je ne biti fasciniran pričom o istorijskom iskoraku od homerskog guslara do letenja na plavom zraku energije - za samo jedan ljudski vek!

Ovaj roman kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu. Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promena u ljudskoj istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta.

Povest o Tesli je priča o povesti epohe. U Budimpešti je stavljao gumu ispod kreveta da izbegne vibracije. Bio je simbolist i dekadent pre Dežesenta i barona De Monteskjea. U groz

ničavoj nesanici i bljesku munje u laboratoriji, bio je futurist pre Marinetija. Metro ispod grada i reklame na krovovima, njegova su dela. Čaplinov skitnica Šarlo je podsećao na njega, kad je kopao rovove. Federsen, Fric Langov gospodar Metropolisa, je opet – bio on. Ludi naučnik sa njegovim kalemovima u filmu o Frankenštajnu je bio on. Besprekorno obučeni aristokrat sa zaliscima koga je igrao Bela Lugoši je, po svojoj eleganciji i maniru, bio on. Zar nije on, pre Bretona, osluškivao geomagnetski puls Zemlje? Zar nije Orson Vels plašio ljude njegovim zrakama smrti?

Pred čitaocem je, dakle, najubedljivija biografija jedinog gromovnika medju ljudima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Nikola Tesla
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 10. izdanje, 2019; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 420 str.; 978-86-6053-054-9;