knjizara.com
Termički aspekti gradnje kuća
istorijat i perspektive (prilog održivom razvoju)

Nenad Miloradović (autor)

Termički aspekti gradnje kuća
1870 din
U korpu

Tema knjige je istorijat tehnike gradnje kuća sa gledišta energetske efikasnosti u zgradarstvu. Poruka knjige je da energetska efikasnost u zgradarstvu ima duboke korene u tradicionalnom graditeljstvu, ali i u radu nekih poznatih svetskih arhitekata.
Cilj knjige je da ohrabri integralno projektovanje niskoenergetskih zgrada, zajedničkim delovanjem arhitekata i inženjera termotehnike, kako bi se uštedela energija i ostvario maksimalni komfor. Zgrade učestvuju u 40% ukupne svetske potrošnje energenata i zbog toga je smanjenje potrošnje energije za njihovo grejanje postalo svetski problem. Termičk

i aspekt gradnje kuća postaje važniji od bilo kog drugog aspekta zbog energetske krize i porasta cena goriva.
U prvom delu se razmatraju teme iz dalje prošlosti koje se odnose na probleme zagrevanja kuća. Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi kojim su se razlozima rukovodili drevni neimari u svojim arhitektonskim rešenjima, ipak možemo konstatovati da ostaci njihovih kuća imaju izražene bioklimatske aspekte.
U drugom delu su pojedinačno obrađeni istaknuti arhitekti novijeg doba, čiji je rad interesantan za razmatranje sa termičkog aspekta gradnje kuća, a u trećem delu razmotreni su neki mogući problemi u budućnosti vezani za velike gradove, kao i za primenu obnovljivih izvora energije u daljinskom grejanju. Osim izgradnje pojedinačnih kuća, treba voditi računa i o održivosti velikih gradova, čija je energetika zasnovana na fosilnim gorivima. To se naročito odnosi na regionalni problem održivosti Beograda, te je posebna pažnja posvećena bioklimatskim unapređenjima primerenim za Beograd i primeni obnovljivih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Solarne kuće , Stambena arhitektura
Ostali naslovi iz oblasti: Arhitektura

Izdavač: Građevinska knjiga; 2009; latinica; 21 cm; 210 str.; 978-86-395-0599-8;