knjizara.com
Teorija muzike

Dejan Despić (autor)

Teorija muzike
rasprodato

Ova knjiga je koncipirana kao znatno opsežnija od dosadašnjih udžbenika u našoj literaturi, koji su najčešće imali ulogu praktikuma. Ta opsežnost, međutim, ne treba da opterećuje, nego, naprotiv, da olakša obradu gradiva, koja i dalje mora da se usredsređuje na praktičan prilaz, a za podrobnija objašnjenja i sagledavanje da upućuje na samostalno služenje knjigom.
U predgovoru svog dela, Dejan Despić, jedna od svakako najznačajnijih ličnosti u novijoj istoriji srpske ozbiljne muzike, posebno napominje da je teorija muzike u stvari najtešnje povezana sa izvođačkom i stvaralačkom muzičkom praksom, jer se pravi umetnički dometi moraju zasnivati na razumevanju muzike. Cilj teorije muzike, a r

ekli bi i ove knjige, je da se već poznati pojmovi, pojave i postupci jasno definišu i svrstaju, proširujući ih do potrebnih tančina, kako bi poslužili u izučavanju nauka o harmoniji, kontrapunktu, muzičkim oblicima, muzičkim instrumentima, kao i istorije muzike. Da bi sve zajedno poslužilo za dalje bavljenjem muzikom, u samoj praksi. Zato je ova knjiga i udžbenik, ali pošto prevazilaze granice tzv propisanog gradiva, ona predstavlja tako vidan i značajan teorijski doprinos razvoju srpske muzičke umetnosti. Knjiga obuhvata i razne novine koje je doneo protekli vek, i na jedinstven, i u nas neuporediv način, osvetljava ulogu teorije muzike kao pripreme i uvoda za kasnije i složenije učenje o muzici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija muzike , Etnomuzikologija
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 3. izdanje, 2011; Tvrd povez; ćirilica; 30 cm; 315 str.; 978-86-17-17516-8;