Svetlo u tamiI I - Novi Holivud

Svetlo u tamiI I - Novi Holivud

rasprodato

Želja autora ove knjige bila je da, baveći se recentnim američkim filmom (posledenje dve decenije) istovremeno prikažemo, kako trideset američkih režisera koji su na najdirektniji način formirali obnovljenu sliku Holivuda, tako i trideset kritičara koji su svojom permanentnom aktivnošću svedočili u prilog jugoslovenskoj recepciji zbivanja u najuticajnijoj svetskoj kinematografiji.


U ovoj knjizi pažnja je usmerena isključivo na one američke autore u čijim opusima je, bez obzira na njihovu različitu komercijalnu uspešnost ili oficijelnu prestižnost, prepoznatljiv sa jedne strane, neposredan i otvoren respekt prema klasičnom, izvornom pojmu Holivuda, a sa druge, beskrupulozan, u najboljim slučajevima čak ignorantan odnos prema parametrima oficijelne kulture (ideologije).

Pred vama je trece i finalno izdanje zbornika Svetlo u tami. Ono nije prosirivano novim autorima, ali je zato ispred svakog poglavlja detaljno analizirana sudbina reditelja kojima se to poglavlje bavi, u poslednjoj deceniji 20 veka. Smatrali smo da termin Novi Holivud ne treba vise poistovecivati sa novim tendencijama u americkom filmu, koje se, uostalom, sve cesce, i odvijaju daleko od Holivuda (Njujork, Sijetl, Cikago).
Priredjivaci zbornika time stavljaju tacku na jedan, doduse bitan, ali svakako prevazidjen period u novijoj istoriji filma. Ono cemu ce oni, medjutim, u buducnosti posvetiti paznju; bice neke druge kinematografije, pri cemu ce se posebno voditi racuna da se srpskom filmu, najzad, posveti knjiga kakvu on zasluzuje. Istovremeno, u toku su pripreme i za slicne zbornike o australisjkom, latinoamerickom i azijskom filmu; koji ce zajedno sa Svetlom u tami i Novom Evropom, formirati alternativnu istoriju pokretnih slika; za sada jos uvek nepostojecu na ovim prostorima.
Dragan Jelicic

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Reditelji , Holivud
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Clio; 3. izdanje, 2002; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 400 str.; 86-7102-020-7;