knjizara.com
Svetkovina (deo I)

Predrag Jokić (autor)

Svetkovina (deo I)
2150 din
Stara cena: 2530 din
U korpu

Nakon čvrste, osvajačke vladavine velikog cara Dušana na srpskom prestolu je njegov sin Uroš Nejaki, a oko njega mnogobrojni velikaši željni moći i privilegija.
Pošto se zavesa šturih istorijskih informacija (na kojima se Svetkovina temelji) podigla, pred očima nam se otkriva pozornica burnih događaja, isprepletanih odnosa, ljudskih strasti i slabosti u dramskom kovitlacu u kojem „još samo kamenje nije sišlo s uma’’.
Brojne velmože:

Mrnjavčevići, Paskačići, Brankovići, Dragaši, Altomanovići, međusobno povezani rodbinskim vezama, i njihove žene (vladike), kćeri i sinovi bore se da zadrže ili osvoje još veću moć i uticaje, služeći se, ako treba, i neizrecivim.
U čitavoj toj zamršenoj borbi za opstanak feudalci, opsednuti niskim pobudama i vođeni slepim strastima, ne vide i ne čuju da zvona koja su spočetka zvonila na praznik i praznovanje menjaju ton i postaju pogrebna zvona u opštem metežu, najavljujući pretnju koja vreba sa istoka.
Autor Predrag Jokić nam otkriva čitav jedan zaboravljen svet srednjovekovne srpske aristokratije, prikazujući vlastelu i sebre kao stvarne ljude od krvi i mesa, sa svojim manama, vrlinama, uzvišenim idealima, zabludama, gladima i mračnim nagonima, istovremeno oslikavajući i tajanstveni srednjovekovni život na ovim prostorima utemeljen na stručnoj literaturi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: PortaLibris; 2023; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 772 str.; 978-86-7818-801-5;