Svet u plamenu

Benjamin Monferat (autor)

Svet u plamenu

1444 din

Stara cena: 1699 din

U korpu

„Kada je otputovao?“
Starica je uzdahnula. „Dete, to je svejedno.“
„Kada?“

Mihlava je spustila ramena, kao da upravo donosi neku odluku. „Večeras. Ordonans je poslednjih nedelja sve pripremio. I sam kralj večeras putuje kao poslednji, sa najužom pratnjom.“

Poslednjih nedelja. Vrtoglavica je opet zahvatila Evu kao da je odjednom razumela posledicu ovih reči. Da, upravo je shvatila. Kada su se poslednji put videli, Karol je već doneo odluku. Bio je, kao i uvek, možda čak malo pažljiviji nego prethodnih meseci.

Večeras, dakle. Ima samo jedan voz koji napušta Pariz kasno uveče i koji vodi do Balkana. Svako dete zna za taj voz.

Svako dete zna za Orijent ekspres.

Sada je nešto pre pola deset. Istočna železnička stanica nalazi se na drugom kraju grada. Eva je izula cipele i potrčala.

Nebo na istoku je plamtelo.

Maj, 1940: Nemački tenkovi kotrljaju se ka zapadu. Dok se u Parizu širi strah, Simplon Orijent ekspres poslednji put kreće za Istanbul.
Na ukrcavanju u voz sudbinska putnička družina. Svaki putnik iz ličnog razloga po svaku cenu pristupa poslednjoj vožnji: balkanski kralj želi da povrati vladavinu nad svojom zemljom. Njegova jevrejska ljubavnica strahuje za svoju ljubav – i svoj život. Nemački špijun daje sve od sebe da je zaštiti. Ruski veliki knez je u bekstvu, a sovjetska vlast mu je odavno za petama. Diva nemog filma više strahuje od zaborava nego od rata. U vozu takođe – agenti svih vodećih ratnih sila. Ono što niko ne poima: tu je nešto za čime je Hitler uputio u potragu svoje trupe po čitavoj Evropi.
Vožnja od početka nije pod srećnom zvezdom. Svaki prelazak granice može da znači kraj. Svaki putnik se plaši novog dana. Naposletku izbija vatra. I dok Evropa tone u tamu, Ekspres juri kroz noć poput plamteće baklje...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 720 str.; 978-86-521-2469-5;