knjizara.com
Sunovrat: Kriza liberalne demokratije

Manuel Kastels (autor)

Sunovrat: Kriza liberalne demokratije
1215 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Vec´ina građana u svetu danas nema poverenja u svoje političke predstavnike, glavne političke stranke, političke institucije ili vlade svojih država. Ova široko rasprostranjena kriza legitimiteta u osnovi je niza dramatičnih promena koje su se dogodile u globalnom političkom okruženju u poslednje vreme.

U svojoj knjizi Manuel Kastels analizira svaki od ovih procesa i ispituje neke od potencijalnih uzroka nezadovoljstva ljudi institucijama liberalne demokratije. Njegova r

azmatranja uključuju i efekte globalizacije, uticaj medijske politike i interneta, sve vec´u korupciju političara, izolaciju profesionalne političke klase od civilnog društva i kritiku postojec´eg poretka koja dolazi od novih društvenih pokreta. Kastels posebnu pažnju posvećuje i uticaju globalnog terorizma i rata na ksenofobiju i rasizam, koji podstiču nalet ekstremizma u sve vec´em procentu stanovništva. Činjenica da su mnogi od ovih trendova prisutni u vrlo različitim kontekstima govori o tome da smo svedoci duboke krize demokratije, koja je bila temelj stabilnosti i uljudnosti u poslednjih pola veka.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Clio; 2022; Tvrd povez; 21 cm; 130 str.; 978-86-7102-623-9;