knjizara.com
Studenička riznica

Mirjana Šakota (autor)

Studenička riznica
rasprodato

Davne 1206/7. godine, studenički Iguman Sveti Sava pisao je biografiju ktitora Prepodobnog Simeona. U ovom delu, pred završne zapovesti studeničkim monasima, Sava je napisao važne reči: „...da mi i oni posle nas do svršetka ovoga vremena [blagodareći] dragocenim molitvama našega oca i ktitora ... radimo sve što je milo Bogu...“ (Žitije Svetog Simeona, IX H 8 [Š 10]).

U vreme kada su ovi redovi nastali, veliki deo ondašnjeg bratstva lično je poznavao Prepodobnog Simeona Nemanju, te se Sava, pišući Nemanjino žitije, njima tako i obraćao: „Otac naš i ktitor ... gospodin Simeon, prebivaše među nama... (govoraše) nama koji smo oko njega...“. Tada je Studenica bila na po

čecima svog postojanja. Ipak, Arhimandrit Sava je, na gorepomenutom mestu, napisao veoma važne i proročke reči. Rekavši „mi i oni posle nas do svršetka ovoga vremena“, stavio nam je zauvek do znanja da su Savini ondašnji monasi jedna zajednica, jedno bratstvo, sa onima koji će dolaziti u kasnijim vekovima. Ovo važi i za naše dane – sve „do svršetka ovoga vremena“, tj. do dolaska Hrista Spasitelja i otpočinjanja večnog Carstva Božijeg. Ove Savine reči kao da proriču dugo trajanje Studenice. Generacije njenih monaha, kao mistička zajednica nekadašnjih, sadašnjih i onih koji će doći, mole se za ovo trajanje. Osim njih, pomenuto trajanje ne bi bilo moguće bez mnogih plemenitih ljudi koji su se na razne načine trudili da se održi studenički kompleks. Među njima značajno mesto zauzima Mirjana Šakota, autor monografije Studenička riznica.

Pred nama je obnovljeno i osavremenjeno izdanje knjige koja je rađena decenijama, a koja na dostojanstven način prikazuje ono što je stvarano i čuvano tokom više od osam vekova. U predgovoru prvom izdanju autor, upozoravajući „na neke naše stare dugove prema Studenici“, iznosi svoj stav, i želju, da celina manastira Studenice bude „predodređena za večno trajanje“. Kao što smo videli, ovo je i želja Svetog Save.

Novo izdanje Studeničke riznice ohrabruje, pokazujući nam da se vekovna ktitorska aktivnost nastavlja. Autoru ove knjige, kao i onima koji su se trudili oko njenog izdavanja i pomogli ga, neka Bog podari svako dobro i večni život.

Iguman Manastira Studenice
Arhimandrit Tihon (Rakićević)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Manastiri
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Platoneum; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 328 str.; 978-86-85869-70-9;