knjizara.com
Srednji pol

Džefri Judžinidis (autor)

Srednji pol
najavljeno

„Pulicerova nagrada”

Savremeni klasik.

Judžinidisov drugi roman, Srednji pol, objavljen je 2002. i uvršćen među stotinu najboljih knjiga u poslednjih četvrt veka prema izboru čuvenog Waterstone knjižarskog lanca.

Srednji pol je fascinantna saga o gotovo mitskoj grčko-američkoj porodici i sudbini jednog gena kroz vreme. Priča o Kalu Stefanidisu, 41-godišnjem hermafroditu koji je rođen i odgojen kao devojčica Kaliope, okosnica je ovog dugo očekivanog romana Džefrija Judžinidisa. Genetika, nesposobn

i lekari i istorija, zajedno utiču na to da Kaliope raste misleći da jednostavno ima malo duži „pupoljak” - sve dok ne napuni 14 godina i otkrije da baš i nije obična devojka.

Judžinidis kaleidoskopski ispreda narativ koji obuhvata 80 godina složene porodične istorije, dok prvom delu romana oživljava Detroit dvadesetih i tridesetih godina s doseljenicima, Fordovom fabrikom automobila i počecima sekte Crnih muslimana.

„Džefi Judžinidis je talentovan i velikodušan prema svojim čitaocima i prema svojim likovima. Priča uvek zabavne priče, o ljudima koji se bore, pate i kaju, onako kao što to rade svi koje volimo, tako da im možemo oprostiti. Srednji pol je bizaran i božanstven roman koji nikad neće prestati da vas iznenađuje.”— Džonatan Frenzen


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2018; latinica;