knjizara.com
Soba za jedan krevet

Zlatko Paković (autor)

Soba za jedan krevet
rasprodato

Soba za jedan krevet je sasvim neobična, reklo bi se, za današnje književne prilike i običaje sasvim neočekivana knjiga. Nasuprot već uvreženim konvencijama da se o iskustvu nedavne tragične prošlosti mora svedočiti dokumentarno, sa što više istoriografskih, političkih ili nekih trećih detalja, Paković se u svom romanu odlučuje za teži, zahtevniji, i utoliko umetnički celishodniji put.
Dapače, on iskustvo svoga junaka, u kome prepoznajemo određenu težinu sudbinskog izbora, pa i uklete izabranosti, kao i put kroz patnju, od odrastanja ka samoosvešćenju, pripoveda na krajnje nekonvencionalan, fragmentarizovan, zagrcnut način. Slažući fragmente razli

čite intonacije, i različite narativne fakture (od mikro-eseja, preko filozofske reminiscencije, dnevnika, ljubavnog pisma, fotografskog opisa, kataloga, citata, do pesme u prozi), Zlatko Paković u stvari sklapa jednu vrlo sugestivnu romanesknu celinu, koja je više od svedočenja i više od meditativnog komentara. Soba za jedan krevet je roman čiste egzistencije, uzbudljiv možda baš zato što ne želi da ustanovi nijednu istinu, već da predoči život u njegovom naporu, u grčevitom nastojanju mislićeg bića da ostane na okupu, podjednako u sebi, koliko i u odnosu s drugima. (M. P.)


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Otkrovenje; 2002; Broširani povez; latinica; 21 cm; 127 str.; 86-83353-25-7;