Smrt male Amerikanke srpskog porekla

ubistvo Dragiše Kašikovića i Ivanke Milošević

Mihailo Šaškijević (autor)

Smrt male Amerikanke srpskog porekla

792 din

Stara cena: 990 din

U korpu

Ovo dvostruko ubistvo, delo brozovskog iseljeništva, izraz dna srpskog društva, nije ono što sme da uđe u povest koja bi se ostavila našoj deci. Odbegli od Broza, oni su Broza nosili sobom. Sam zločin po sebi je jedan od mnogobrojnih zločina nad decom u brozovskom vremenu. Kao takav pre pripada brojevima nego nekom posebnom predmetu istraživanja.
Ono što ovaj zločin čini posebnim je ubistvo male nevine devojčice, Ivanke Milošević, koja je u vreme tog zločina, u vreme svoje prerane i nasilne smrti, imala svega devet godina. Njena glava je bila razmrskana, a telo izbodeno nožem.

To je što čini ovaj zločin posebnim, čime se ovaj zločin razlikuje od mnogobrojnih brozovih zločina koje je Broz doneo sirotinji. Ubijena je bila devojčica. Nevino dete je platilo glavom obračun između jednog nadrilekara, jednog nesveštenika, nekolicine besposličara, promašenih ljudi, jednog ratnog zločinca, društvenog dna brozovog nevremena, sa blagoslovom brozovih diplomata.
Da taj zločin bude još i veći, ubice su uvukle u svoj prljež i majku deteta koja je primorana da ćuti. Ona koja zna sve, zna i ko je ubio i zašto je ubistvo izvršeno sada ćuti jer se boji da ne bi izdala brata koji je bio organizator tog ubistva.
Brat je svojoj sestri ubio jedino dete i jedinog čoveka kojeg je imala i to samo zato da bi se dodvorio brozovcima, da bi mu se njegove detinjaste i nekrofilske pesmice objavile u Jugoslaviji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 213 str.; 978-86-515-1460-2;