knjizara.com
Slavica - poezija 1966-1999.

Stevka Šmitran (autor)

Slavica - poezija 1966-1999.
rasprodato

Nastajale u rasponu dužem od tri decenije, pesme Slavke Šmitran u zbirci Slavica sadrže široku lepezu traganja za duševnim stanjima kojima se, bar za trenutak, zaustavlja (ili, možda, zaboravlja) neumitnost vremenskog proticanja. Melanholične senke, koje prodiru već u rana ozarenja ljubavlju, postepeno će se zgušnjavati u zamišljenosti pred tajnama sveta i pred suštinama egzistencije, da bi se, u najnovije vreme, pretvorile u metafizičku poetsku spekulaciju i (posebno u izvanredno nadahnutoj, slojevitoj pesmi Došli su apaši!) u protestni stav. Raznoliki sema

ntički modeli i ritmičke suptilnosti u skladu su s naglašenom potrebom da se melodijskim sredstvima "izoštre" osnovni motivi i da se, neusiljeno, sugerišu simbolička značenja.

O piscu: Stevka Šmitran rođena je u Turjaku kod Bosanske Gradiške. Po završetku Filološkog fakulteta i postdiplomskih studija u Beogradu, nastanjuje se u Italiji. Predavala je slovensku filologiju i ruski jezik. Na Univerzitetskoj višoj školi za prevodioce i tumače u Vastu - Kijeti, osnovala je katedru srpskohrvatskog jezika, a na Fakultetu političkih nauka u Teramu predaje ruski jezik. Objavila je preko četrdeset studija i eseja, većinom o Milošu Crnjanskom, Ivi Andriću i Vuku Karadžiću. Objavila je i nekoliko knjiga prevoda: Racconti popolari Jugoslavi - Vuk S. Karadžić (Roma, 1998); Camao - Antun G. Matoš (Chiefi, 1996); Poesie scelte - Ivo Andrić (Firenze, 1999). Njena poezija na italijanskom jeziku ušla je u antologiju Quaderno Balcanico (Firenze, 1998). Dobila je nagradu za prevod Calliope (Roma, 1996) i nagradu za neobjavljenu poeziju Marsa Siklah (Modica di Ragusa, 1997)


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Prosveta - Beograd; 1999; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 98 str.;