knjizara.com
Skela
bajke iz automata za kafu

Ivan Sršen (autor)

Skela
rasprodato

Skela je prozni prvijenac urednika i prevoditelja Ivana Sršena, napisan u formi kratkoga romana. U romanu su jasno vidljivi utjecaji egzistencijalističkog romana, no oni su izmiješani s impresionističkim i fantastičkim elementima. Mjesto radnje romana smješteno je u Zagreb početkom ovoga desetljeća.

Glavni junak mladi je profesor povijesti koji u svojoj socijalnoj interakciji traži izgovore za vlastitu prosječnost; njegove emocionalne veze su još nestabilnije od socijalnih, njegov privatni život svodi se na psihoanalitičku introspekciju, neuroze i frustriranost. Majka gimnaz

ijalke kojoj predaje povijest pogrešno ga optužuje kako je njezina kćerka s njime ostala u drugom stanju, nakon čega se on upušta u uzročno-posljedični niz događaja koji ga privlači upravo stoga što mu ne može predvidjeti ishod.

Nakon burne i kratke ljubavne epizode u malom mjestu na Jadranskoj obali glavni junak vraća se u Zagreb kako bi se zaposlio u državnoj administraciji zahvaljujući prijateljevoj protekciji. To je ujedno i uvertira za kafkijanski kraj u kojemu ni on sam više nije siguran je li monoton život činovnika doista tako bezazlen kako se naizgled doima.

U romanu se javlja nekoliko vrlo snažnih ženskih likova, putem kojih glavni junak pokušava odgonetnuti pitanje krize identiteta, koja se samo manifestno odražava na jednoj generaciji, no on je uvjeren da se radi o neispravljivoj mutaciji u genskom kodu čovječanstva.

Knjizi je dodano trinaest kratkih priča i četrnaest pjesama koje je Sršen objavljivao devedesetih godina po raznim književnim medijima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Sandorf; 2010; Broširani povez; latinica; 12; 122 str.; 978-953-7715-03-8;