Silaženje s uma

Vojin Dimitrijević (autor)

Silaženje s uma

rasprodato

Beleška o autoru Vojin Dimitrijević diplomirao je i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Do 1998. godine je bio redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 1995. godine je direktor Beogradskog centra za ljudska prava. Od 2000. godine član je Venecijanske komisije Saveta Evrope za demokratiju putem prava. Bio je sudija ad hoc Medjunarodnog suda pravde i član Stalnog arbitražnog suda u Hagu. Pored ostalih, objavio je i sledeće knjige: Terorizam (dva izdanja), Strahovlada (dva izdanja), Neizvesnost ljudskih prava na putu od samovlašća ka demokratiji (1994).

Beleška o knjizi
"Ne gazi krotko u tu blagu noć.

/ Besni, besni protiv umiranja svetla" - dva stiha velikog velškog pesnika Dilana Tomasa najbliža su raspoloženju u kome je napisana većina tekstova koji slede. Ti tekstovi nastajali su u vreme uzaludnog protivljenja glupoj neminovnosti ili neminovnoj gluposti, od kraja osamdesetih godina XX veka pa do današnjih dana. Smatrao sam, kao i mnogi drugi, da čovek koji javno istupa mora u trenucima koje smatra opasnim i sudbonosnim činiti sve što može da spreči ili oteža najgore ishode, koristeći bar zdrav razum.
Dok je opšti utisak u vremenu kada su pisani tekstovi u ovoj knjizi bio da se u Srbiji suviše malo koriste razum i racionalnost i da silaženje s uma predugo i opasno traje, ali da će se ipak, iako kasno, zaustaviti, opisano iskustvo stečeno samo u jednom danu - 19. septembar 2006, kada treba da ispunim obavezu pisanja epiloga - jeste da je racionalni pristup javnim stvarima i poslovima (res publica) u Srbiji, za koji se potpisani sve vreme zalagao, promašen i osudjen na neuspeh. Možda treba isprobati neke druge, postmodernističke metode.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslovensko pitanje , Međunarodna zajednica , Etnički odnosi , Jugoslavija , Prava čoveka , Srbija , Evropa , Aktivnosti međunarodnih i međuvladinih organizacija , Politički uticaj, pritisak na druge države , Nacionalni, narodni, etnički pokreti i odnosi , Nacionalne i etničke manjine , Subjekti i objekti u međunarodnom pravu , Društveni procesi , Društvena dinamika , Internacionalizam , Međunarodni pokreti , Ljudska prava
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Fabrika knjiga; 2006; latinica; 21 cm; 535 str.; 86-7718-045-1;